Het Zwols Architectuur Podium start dit jaar een aantal ZAPFilm-avonden, te beginnen op dinsdag 24 mei 2022. De tweede editie is op 18 oktober. We vertonen op deze avonden films, documentaires, lang en kort, met als centraal thema architectuur en stedenbouw.
- Datum: 24 mei 2022
- Waar? De grote zaal van Stadkamer-centrum, Zeven Alleetjes 1a, Zwolle
- Hoe laat? Start vertoning 19.30 uur
- Deelname is gratis (ook voor ZAP-donateurs), wel graag vooraf AANMELDEN
Op 24 mei vertonen we twee korte documentaires van twee makers, Mariam Natroshvili en Detu Jincharadze uit Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. De eerste documentaire ‘Tbilisi-guide’ is een inleiding tot de moderne biografie van Tbilisi en de tweede documentaire ‘Dismantled’ is een korte documentaire die het verhaal vertelt van de mensen die wonen en werken in een voormalige azijnfabriek in Tbilisi.
Beide documentaires geven een interessant tijdsbeeld van de architectuur uit de Georgische hoofdstad. In de documentaires wordt Georgisch gesproken en de ondertiteling is Engels.
Mariam Natroshvili, één van de makers en opgegroeid en woonachtig in Tbilisi, zal deze avond online aanwezig zijn om de twee documentaires in te leiden en aan het einde van de avond is er ruimte om vragen te stellen.
Lees hier de biografie van Mariam Natroshvili en Detu Jincharadze
Het verhaal van ‘Tbilisi-guide’
Het einde van de Sovjetunie heeft niet alleen zijn sporen achtergelaten in de Georgische politiek, maatschappij en economie maar is ook zichtbaar in de architectuur van Tbilisi. Strak geplande blokken hebben slordige doe-het-zelf aanbouwtjes gekregen. Er wordt gebouwd zonder overzicht en bouwprojecten die halverwege gestaakt werden hebben open, functieloze plekken achtergelaten. Fouten worden gemaakt en niet altijd gecorrigeerd. De urbane wildgroei verandert zo het aanzicht van de stad.
Het verhaal van ‘Dismantled’
“Dismantled” is een korte documentaire die het verhaal vertelt van de mensen die wonen en werken in een voormalige azijnfabriek in Tbilisi. De azijnfabriek aan de Pheikrebi Street is gebouwd in de jaren 80, het heeft nooit als fabriek gewerkt.
Tegenwoordig is het gebouw opgedeeld in twee delen. Er zijn carrosseriebedrijven in een van de onderdelen. Onder het bordje “Kan worden gedemonteerd” boven de ingang scheuren arbeiders kapotte tweedehands auto’s uit elkaar. Het betreden van het terrein met een voertuig is betalend. De bouwwacht woont op de tweede verdieping in een kleine ingebouwde kamer, in het gebied dat wordt gebruikt als magazijn voor auto-onderdelen. Ambachtslieden werken van ‘s morgens tot ‘s avonds. Kapotte auto’s of auto-onderdelen kunnen ook in de tuin worden gezien.
De andere kant van het gebouw is omgebouwd tot woonhuizen, waarvan de meeste bewoners ontheemden uit Abchazië zijn. De levensomstandigheden zijn extreem slecht. Stof, lawaai, kou. Het gebouw is niet gebouwd voor woondoeleinden. Ze hebben echter geen ander huis om naar toe te gaan.
Als men de muren van het gebouw observeert, kan men de geschiedenis van de overgang van de ene tijd naar de andere lezen. Het vervallen gebouw is een symbool geworden van een verwoest land en een vervallen maatschappelijk welzijn.
Heb je een tip voor een film of documentaire? Stuur deze dan naar info@stichtingzap.nl met een korte motivatie.
Hartelijke groet,
namens ZAP Podiumraad