Met deze stadswandeling wil het ZAP laten zien, welke rijkdom de stad Zwolle bezit aan wederopbouwarchitectuur en waarom deze architectuur terecht nu hoog wordt gewaardeerd.
De stadswandeling ‘Wederopbouwarchitectuur’ vindt plaats op:
- Dinsdag 5 april en 12 april, 19.00-20.30 uur
- Start wandeling: Stadkamer-centrum, Zeven Alleetjes 1a
- Maximum aantal deelnemers per wandeling: 10
- Deelname is gratis (ook voor ZAP-donateurs)
De laatste jaren staat de wederopbouwarchitectuur in Nederland steeds meer in de belangstelling. Na de verwoestingen in WO II werd in Nederland een begin worden gemaakt met de wederopbouw. Er was een groot tekort aan woningen, winkels, bedrijfspanden en infrastructuur. In Zwolle viel de oorlogsschade mee, maar werd in de jaren ’60 een grootschalige sanering/sloop doorgevoerd in de noordelijke binnenstad (Eiland).
Voor de nieuwe invulling van dit gebied werd in 1966 een ingrijpend bestemmingsplan door de gemeente Zwolle goedgekeurd, met onder andere een plan van ir. Van Embden voor een vierbaansautoweg door de binnenstad. Door voortschrijdend inzicht werd dit onderdeel gelukkig niet uitgevoerd! Vanwege een herwaardering van de waarde van de oude binnenstedelijke, kleinschalige bebouwing werd de gesloopte noordelijke binnenstad opgevuld met baanbrekende nieuwbouwprojecten van o.a. de architecten Aldo van Eyck, Theo Bosch en Adolfo Natalini.
Vanaf de jaren ’50 werden op diverse plaatsen in de binnenstad nieuwe woon- en winkelpanden gebouwd, die qua bouwstijl typerend zijn voor wat we nu de ’wederopbouwstijl’ noemen. Veel van deze ‘moderne’ nieuwbouwprojecten voegen zich moeiteloos in het historische stadsbeeld.