Donderdag 14 december

ZAPFilm: Proof of the Pudding van Herman Hertzberger

Het Zwols Architectuur Podium is in 2022 gestart met ZAPFilm-avonden. We vertonen op deze avonden films, documentaires, lang en kort, met als centraal thema architectuur en stedenbouw. De laatste filmavond vond plaats op 9 maart met de documentaire My Playground; My Playground gaat over beweging, tricking en parkour in de stedelijke omgeving en hoe je als architect en stedenbouwer kan leren van deze urban sport. Deze keer de documentaire The Proof of the Pudding van Herman Hertzberger.

In dit filmportret, gemaakt door Patrick Minks en Jaap Veldhoen, leren we Hertzberger kennen als een gedreven, humoristische en bescheiden man wiens visie op wat architectuur betekent voor mens en samenleving nog altijd actueel is.

  • Datum: donderdag 14 december 2023
  • Waar? De grote zaal van Stadkamer-centrum, Zeven Alleetjes 1a, Zwolle
  • Hoe laat? Start vertoning 19.30 uur
  • Deelname is gratis (ook voor ZAP-donateurs), AANMELDEN via link

Aanwezig voor de inleiding en een nagesprek bij de film Proof of the Pudding:
Patrick Minks (Timecut Films) – regisseur
Jaap Veldhoen – co-regisseur
Wouter Snip (Jura) – producent
Laurens Jan ten Kate – architect/directeur van AAH (Bureau Hertzberger) en tevens de ontwerper van de brandweerkazernes in Zwolle.

Over Proof of the Pudding
De gelauwerde architect Herman Hertzberger is op 91-jarige leeftijd nog altijd actief. Zijn meest iconische gebouw, ‘Centraal Beheer’ in Apeldoorn uit 1972, wordt getransformeerd van verlaten kantoorgebouw tot een hedendaagse, duurzame plek voor wonen, werken en recreëren.

Hertzberger noemt deze transformatie ‘the proof of the pudding’, omdat zijn structuralistische idealen uit de jaren 60 en 70 al beoogden dat gebouwen flexibel en duurzaam moesten zijn. Maar is de huidige tijd nog ontvankelijk voor zijn visie? Wat prevaleert? Winstgevende vierkante meters of ruimte voor mensen?

Bekijk hier de trailer!

Lees het artikel in de Stentor van 4 juli 2022: Architect Hertzberger (90 jr) hoopt dat hij metamorfose van fameus Centraal Beheer-pand tóch meemaakt: ‘Maar schiet op jongens!’


Menu