Dinsdag 24 oktober

Torenfestival: ontdek de verloren torens van Zwolle

De Peperbus met een hoogte van 75 meter is een belangrijke eyecatcher in de Zwolse skyline. Maar Zwolle is meer torens rijk geweest. Gelukkig staat er nog een aantal overeind in onze Hanzestad, maar helaas zijn er ook torens verdwenen. Zo had de Grote Kerk de hoogste toren van Nederland. De 113,5 meter hoge toren stortte 340 jaar geleden in door een verwoestende brand en is nooit teruggebouwd.

Ideeënwedstrijd: Breng de Toren Terug!

Dit Hanzejaar 2023, 340 jaar na het instorten van de toren, krijgen alle inwoners van Zwolle en daarbuiten 100 dagen de tijd om hun idee in te leveren voor een nieuwe ‘toren’. Tussen 22 september en 31 december kun je jouw idee uitwerken en de uitwerking indienen bij het Academiehuis in de eerste week van 2024. Dit kan van alles zijn zoals een ontwerp, gedicht, tekening met toelichting of maquette voor een nieuwe landmark in de stad. Heb jij een fantastisch idee om de toren terug te brengen? Ga aan de slag. Jouw idee in 100 dagen!

Onderstaand programma is het Torenfestival, een evenement rond Architectuur en Bouwkunst, en wil belangstellenden inspireren om mee te doen aan deze ideeënwedstrijd. Ook in november en december zijn er zulke Torenfestivaldagen waar vanuit verschillende invalshoeken iedereen aan mee kan doen. Kijk voor meer informatie over de ideeënwedstrijd op www.academiehuis.nl/toren

Programma op dinsdag 24 oktober

ZAP organiseert in samenwerking met Het Torenberaad het evenement om de (verloren) torens in Zwolle te (her)ontdekken. En wel op dinsdag 24 oktober. Je wordt van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Naast lezingen over de historie en toekomstplannen van torens door deskundigen Hans de Man en Thomas von der Dunk vindt er ook een wandeling plaats langs de (verdwenen) torens in Zwolle onder begeleiding van Marcel Overbeek.Het programma ziet er als volgt uit:

16.00 – 16.15 uur: Ontvangst en opening in het Academiehuis aan de Grote Markt 18 in Zwolle
16.15 – 17.15 uur: Lezing door Hans de Man
Tegelijkertijd wandelt groep A langs de (verdwenen) torens in Zwolle; hiervoor dien je je op te geven
17.15 – 17.30 uur: Samenkomst in het Academiehuis en wisseling van wandelgroepen
17.30 – 18.30 uur: Lezing door Thomas von der Dunk
Tegelijkertijd wandelt groep B langs de (verdwenen) torens in Zwolle; hiervoor moet je je op te geven
18.30 – 19.00 uur: Afsluitend hapje en drankje in het Academiehuis

Over de lezingen

Hans de Man vertelt over ‘onze toren’ in Zwolle en daarnaast over een aantal andere middeleeuwse torens in Nederland. Thomas von der Dunk vertelt over de omgang met torens na de Middeleeuwen, onder meer herbouwplannen, gedurfde nieuwbouwplannen en voltooiingsplannen. De beide lezingen over de torens zijn voor iedereen vrij toegankelijk, daar hanteren we geen maximaal aantal personen. Je hoeft je dus niet aan te melden voor de lezingen.

Meld je voor de wandeling aan!

Je kunt je voor de wandeling van een uur aanmelden via onderstaande link, deelname is gratis. Geef hierbij op of je met groep A van 16.15 tot 17.15 uur wilt meelopen of met groep B van 17.30 tot 18.30 uur. Omdat het aantal deelnemers aan de wandeling maximaal 15 personen is, mag je maximaal 2 personen opgeven. En zijn er meer dan 15 aanmelders voor de wandeling dan krijgen de donateurs van ZAP voorrang. De 15 deelnemers aan elk van de twee wandelingen krijgen een bevestiging via de mail. De overige aanmelders komen op een reservelijst.

Kortom

Een interessant en leerzaam programma over de (verdwenen) torens in Zwolle. We hopen je op 24 oktober te mogen verwelkomen in het Academiehuis. En wil je (naast een lezing ook) meewandelen, meld je dan snel aan.


Menu