20 maart 2023

Building the Future #5

Oogsten en zaaien; op weg naar nieuwe ecosystemen in de bouw

Het 5e symposium Building the Future op 20 maart bij Windesheim startte met een openingsrede door Jeike Wallinga, lector energietransitie van Windesheim, met een oproep: hoe kun jij met anderen een bijdrage leveren aan de toekomst. Samen aan de slag, oogsten en zaaien, kennis delen om nieuwe ecosystemen voor de bouw te ontwikkelen.

Lagemaat en Cepezed openden de middag met een toelichting op de remontage van de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam. Daarna werden er vier masterclasses aangeboden.

Tijdens de masterclass van 9graden architectuur nam Hannah Wessels ons mee in het biobased ontwerpen van Woonhuis Lichtenberg in Amersfoort en Kliniek Arlesheim in Zwitserland. Teun Eppinga van De Groot Vroomhoop vertelde over de uitdaging van biobased bouwen. Tijdens de masterclass ging Teun in op de grote vraag: hoe halen we milieu-inclusief bouwen uit de niche en maken we het de norm?

De masterclass van Chantal van Schaik van Holland Houtland gaf inzicht in de kansen die biobased bouwen biedt aan investeerders, bouwers, ontwikkelaars, woningcorporaties, gemeentes, provincies en aan de toekomstige bewoners. Tijdens zijn masterclass heeft Martijn Stevens van Seedscope het gehad over het multipurpose gewas sorghum, een granen ras dat zijn oorsprong vindt in Afrika. Het restmateriaal is net als bij andere granen stro, dat kan worden ingezet als basisproduct voor diverse bouwmaterialen zoals plaatmateriaal en isolatiemateriaal.

Na deze vier (keuze)masterclasses volgde een lezing van Diana van Bokhoven van Biobased Creations, over het succes van The Exploded View Beyond Building. Dat is een tentoonstelling van meer dan 100 biobased materialen in de vorm van een huis dat meer dan 500.000 mensen bewust heeft gemaakt van de mogelijkheden en schoonheid van biobased bouwen. En gaven BDG architecten en DWA installatietechniek een toelichting op het bouwproject vol biobased ambities van de nieuwbouw voor Windesheim Almere.

Al met al een zeer inspirerende middag! Met dank aan de organisatoren:

Team Bouwkunde Windesheim: Wouter Goudriaan, Lieke Koot (projectleider)
Bouwend Nederland: Hans van Norel,
Jarin van der Zande (presentator)
Technisch Nederland: Berthold van Benthem
Zwols Architectuur Podium: Irma Klevering

Video’s van de diverse masterclasses en lezingen: 

Openingsrede door Jeike Wallinga en lezing Lagemaat en Cepezed

Teun Eppinga van De Groot Vroomshoop

Hannah Wessels van 9graden architectuur 

Diana van Bokhoven van Biobased Creations en vanaf 37:40 min. BDG architecten en DWA installatietechniek over Windesheim Almere 


Menu