Dinsdag 6 juli 2021

Herbestemmen & transformatie: stadswandeling

Herbestemmen & transformatie is een stadswandeling georganiseerd door ZAP in samenwerking met Stadkamer. In de maanden juli en augustus staat bij Stadkamer het thema duurzaamheid centraal.  Het ZAP sluit daarbij aan door voorbeelden te laten zien van gebouwen die een nieuwe functie gekregen hebben in plaats van de sloophamer te gebruiken. 

Tijdstip: 19.30 – 21.00 uur. Start van de wandeling bij Stadkamer Centrum (Zeven Alleetjes 1a).

Marcel Overbeek leidde ons tijdens deze stadswandeling langs verschillende herbestemde gebouwen.  De wandeling startte heel toepasselijk bij Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.  Dit voormalige kantoorgebouw werd in 1969 gebouwd als uitbreiding van het kantoorgebouw uit 1941 van de NV IJsselcentrale, nu in gebruik bij de GGD. De bijzondere gevel van Stadkamer is uitgevoerd in Cortenstaal. In de periode 2015-2017 is dit gebouw getransformeerd voor huisvesting van Stadkamer. Hiervoor is het gebouw geheel gestript en opnieuw ingedeeld, waarbij de betonconstructie en de buitengevels werden gehandhaafd. Dit is één van de voorbeelden waarover Marcel Overbeek veel kan vertellen.

Zwols Architectuur Podium (ZAP) en Stadkamer willen met deze stadswandeling laten zien, hoe hergebruik mogelijk is, met respect voor de vormentaal van historische gebouwen. Zo blijft de geschiedenis van de stad leesbaar, ondanks dat de eigen omgeving altijd zal blijven veranderen.


Menu