Brandweer Marslanden

Categorieën: Architectuurgids, Gebouwbezoeken
Trefwoorden: Marslanden, werken.

”Als een glazen tempel beheerst het gebouw de omgeving”, aldus de vakjury die de Brandweerkazerne uitroept tot winnaar van de Zwolse Architectuurprijs 2008. De vaklieden roemen de transparantie, waardoor van buitenaf goed de functie van het gebouw te zien is. “De brandweer waakt als een grote familie over de veiligheid van Zwolle vanuit hun transparante huis.”

De nieuwe Hoofdpost Gemeentelijke Brandweer is 7.600 m2 groot en heeft vier bouwlagen. De kazerne is een transparant gebouw met een grote open ruimte die op vier pilaren steunt boven de kolomvrije garage. De verdiepingsvloeren hangen vrij boven de remise aan een stalen constructie op het dak. In de hierdoor ontstane open ruimte zijn alle kantoren, de ontvangstruimte, het restaurant, de 24-uurs-service (inclusief huiskamer en slaapplaatsen), sporthal en fitnessruimte gevestigd.

De transparantie is door de architect vrij letterlijk genomen. Het pand is opgetrokken uit glas. En door de split-level-constructie zijn vanuit diverse gezichtspunten in het gebouw de brandweerauto’s op de begane grond in de remise vanaf de eerste verdieping goed te zien. Brandweerlieden die hun maaltijden in het bedrijfsrestaurant nuttigen kunnen niet alleen de brandweerwagens zien, maar ook hun collega’s die in de fitnesszaal hun conditie op peil houden. Zelfs de kantoorruimtes zijn open werkgebieden. Door de glazen gevel kan iedere voorbijganger van buitenaf de brandweerauto’s, die het gebouw kleur geven, en de bedrijvigheid in het pand waarnemen.

Bijzonderheden

  • Winnaar Zwolse Architectuurprijs 2008;
  • Enige kazerne in Nederland met een oefengebouw op eigen terrein;
  • ZAP activiteit op 4 september 2007.

Ontwerp
Architectuurstudio HH (Herman Hertzberger) Amsterdam.

Jaar van oplevering
2007

Adres
Hoofdpost Gemeentelijke Brandweer, Marsweg 39, Zwolle

Coördinaten
52.495788, 6.124785


Copyright 2017 Stichting ZAP
Deel dit artikel via social media: