Alles uit de Kast

Categorieën: Architectuurgids, Over ZAP
Trefwoorden: wonen, Zwolle Zuid.

“Goed inspirerende woningarchitectuur hoeft niet altijd van ver te worden gehaald.”

De tien woningen werden op initiatief van architect Rob Moritz als voorbeeldproject gerealiseerd, in een poging te bewijzen dat goede en inspirerende woningarchitectuur niet altijd van ver hoeft te worden gehaald, wat in de praktijk van de Zwolse uitbreidingen gebruik begon te worden.

De architecten maakten ieder twee (nagenoeg) identieke woningen: van buiten naar binnen gezien, Hanneke Rinkel de buitenste, Bert Bulthuis de tweede, Eldert Prijt de derde, Gerard van den Belt de vierde en Rob Moritz de binnenste woningen. Zij spraken de volgende onderlegger af: op een zwarte sokkel van één laag, die een horizontale verbinding vormt, zijn twee maal vijf dezelfde ‘torentjes’ in gespiegelde volgorde geplaatst.

Bijzonderheden

• Alles uit de Kast is aanleiding geweest tot het oprichten van Stichting Zwols Architectuur Podium.

Ontwerp
G.J. Van den Belt, A.R. Bulthuis, R.P. Moritz, J.E. Prijt en J.C. Rinkel, Zwolle

Jaar van oplevering

Alles uit de Kast, Von Piekartzmarke 2 – 20, Zwolle